• BIST 100

    17132,20%0,11
  • DOLAR

    43,72% -0,01
  • EURO

    51,91% 0,02
  • GRAM ALTIN

    7022,83% -0,74
  • Ç. ALTIN

    11752,66% 0,00

Yeni teknoloji bin yıllık tartışma: Geçmişten günümüze yapay zekâ

02 Mayıs 2025, Cuma 15:57
02 Mayıs 2025, Cuma 15:57
Yeni teknoloji bin yıllık tartışma: Geçmişten günümüze yapay zekâ
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Bursa Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Dağ, yapay zekâ konusundaki tartışmaların yalnızca günümüz teknolojisiyle sınırlı olmadığını, tarihsel kökenlerinin çok daha eskilere dayandığını belirtti.

Bursa Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Felsefe Tarihi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Dağ, İLKHA muhabirine yapay zekânın geçmişten günümüze uzanan düşünsel serüveni hakkında önemli değerlendirmelerde bulundu.

Prof. Dr. Dağ, yapay zekâya dair günümüzde yürütülen tartışmaların yalnızca teknolojik gelişmelere indirgenemeyeceğini belirtti.

"Yapay zekâ tartışmaları 7'nci yüzyıla dayanıyor"

Yapay zekâ üzerine modern tartışmaların 1950’li yıllarda başladığını hatırlatan Dağ, "Makineler düşünebilir mi? Yapay zekâ insan mıdır? İnsan ile yapay zekâ arasındaki fark nedir? gibi sorular o dönemde yoğun biçimde ele alınıyor. Ancak bu tartışmaların tarihsel köklerinin daha da geriye, İslam dünyasında yaşamış düşünürlere kadar uzanıyor. Bu kapsamda, dilbilimci İbn-i Cinnî, makinelerin düşünebilme kapasitesi üzerine fikir yürütüyor. 7’nci yüzyılda Descartes’ın da benzer tartışmalara katkı sunuyor." diye belirtti.

"Teknoloji geliştikçe tartışmalar somutlaştı"

Teknolojinin gelişimiyle birlikte yapay zekâ tartışmalarının soyut olmaktan çıkıp somut bir boyut kazandığını dile getiren Prof. Dr. Dağ, "1970’lerde "Yapay Zekâ Kışı" denilmektedir. Bu dönemde, yapay zekânın istenilen seviyeye ulaşmadığı yönünde şikâyetler vardır. Bu konuda bazı yorumlar yapılmıştır. Gerekli yatırımlar yapılsaydı bu kış dönemi yaşanmazdı. 1990’lı yıllarda ise yapay zekâ ciddi bir artış göstermiş ve bir bahar dönemi yaşanmıştır. Yapay zekâ ile ilgili iki temel ayrım bulunmaktadır. Yapay dar zekâ ve yapay genel zekâ. Yapay dar zekâ, daha çok 0-1 sistemi üzerinden çalışan bir sistemdir. " dedi.

"Yapay zekâda insanî süreçler: Algı, muhakeme, mukayese"

Yapay zekânın bilgi edinme ve işleme kapasitesinin insanla benzerlik taşıdığına değinen Prof. Dr. Dağ, "Bu sistemin, algoritmik süreçten rasyonel zemine taşındığı ifade edilmektedir. Yapay zekânın bilgi edinmesi ve bilgiyi işlemesi bir problem değildir. Yapay zekâ bunları yapabilen bir varlıktır. İnsanda var olan merak etme, algılama, muhasebe etme, muhakeme etme ve mukayese etme süreçleri, yapay zekâda da vardır." ifadelerini kullandı.

Yapay zekâ insan yerine mi geçecek?

Yapay zekânın toplumda bazı kaygılara yol açtığını da belirten Prof. Dr. Dağ, sözlerini şöyle tamamladı:

"Yapay zekânın bu süreçleri barındırması, 'acaba insanın yerini yapay zekâ alıyor mu? İnsan yapay zekâ karşısında köleleşecek mi, köleleşmeyecek mi?' tartışmalarını doğurmuştur. Ancak bu tartışmalar zamanla komplo teorilerine dönüşmüştür ve sağlıklı değildir. Yapay zekânın insanlar üzerinde hâkimiyet kuracağı ve insanın yapay zekâya köleleşeceği gibi iddialar, komplo teorisi çerçevesinde değerlendirilmelidir." diye konuştu. (İLKHA)

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Batman'da çiftçilere kritik uyarı: Barajdan su bırakılacak

Brent petrol 67,23 dolardan işlem görüyor

Batman'da 12 dosyadan aranan şahıs yakalandı

Müftü Dolu: Manevi seferberlik başlıyor

Dolar ve Euro bugün ne kadar?

Altın fiyatları haftaya düşüşle başladı

Meteoroloji'den kuvvetli yağış ve fırtına uyarısı

1967'den bu yana en tehlikeli adım: Filistin toprakları kalıcı olarak işgal ediliyor

Soykırımcı Netanyahu'dan İran için 4 şart

Lübnan'da ateşkese bir darbe daha: Bekaa'da 4 şehit

Ateşkes yalanı: Gazze'de 14 şehit

Araştırmacı-Yazar Aydın: Şubat, ümmetin en nadide çiçeklerinin toprağa düştüğü aydır

Faruk Dinç'ten gençlik uyarısı: Yozlaşmıyorlar, bilinçli şekilde yozlaştırılıyorlar

Çanakkale açıklarında 37 düzensiz göçmen yakalandı

Şanlıurfa’da bağımlılığa karşı yürüyüş ve basın açıklaması düzenlendi

Göktaş: Şehitler bu davanın haklılığının ve sürekliliğinin en güçlü şahitleridirler

Memiş: Şehadet, iman iddiasının ispatıdır

İlahiyatçı-Yazar Tutak: Şehadet bir bilinç ve direniş çağrısıdır

Konya’da kayıp Alzheimer hastası için arama çalışmaları sürüyor

Arjantin’de Milei karşıtı protestolarda sokaklar savaş alanına döndü

Japonya’da bıçaklı saldırı: 1 ölü, 2 yaralı

Mersin’de Ramazan ayının gelişi coşkuyla karşılandı

Şanlıurfa'da tarım işçilerini taşıyan minibüs kaza yaptı: 15 yaralı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar’dan Mersin'e ziyaret

Batman'da baraj kapakları açılıyor, yetkililerden uyarı geldi

Cansuyu Derneği'nden Ramazan öncesi 400 aileye yardım

Cumhurbaşkanı Erdoğan, BAE Devlet Başkanı Al Nahyan ile görüştü

Muğla’da kuvvetli fırtına hayatı olumsuz etkiledi

Güney Afrika'da şap salgını: Ulusal afet hali ilan edildi

Nijerya'da yolcu otobüsüyle kamyonun çarpıştı: 11 ölü, 27 yaralı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Batman'da çiftçilere kritik uyarı: Barajdan su bırakılacak

Brent petrol 67,23 dolardan işlem görüyor

Batman'da 12 dosyadan aranan şahıs yakalandı

Müftü Dolu: Manevi seferberlik başlıyor

Dolar ve Euro bugün ne kadar?

Altın fiyatları haftaya düşüşle başladı

Meteoroloji'den kuvvetli yağış ve fırtına uyarısı